top of page

ניגון מרפא ומרפא

כינור לב. הניגון הפנימי - תרופה טבעית לגוף ולנפש.

מוסיקה טובה לבריאות שלנו, מפיגה כאבים  

משפרת את יכולת הלמידה, משפרת את שמחת החיים

טוב מידי כדי להיות אמיתי? בואו נראה הוכחות מחקריות לכך

מוסיקה מקשרת בין כל היצורים החיים בטבע. מוזיקה היא  תדר, תדר שמחולל פלאים.  

איך מוסיקה משפיעה עלינו ?

החוקרים נעזרו בטכנולוגיה החדשה כמו מכשירי fMRI (תהודה מגנטית) כדי לצלם את המוח בתלת מימד בזמן שמיעת מוסיקה והם יכלו לראות שכאשר אדם שומע צלילים מסוימים איזורים במוח נדלקים או נכבים.החוקרים ראו בכך הוכחה שמוסיקה משפיעה על הגוף והנפש.

 

בשנים האחרונות הרבה יותר מדענים החלו לחקור את תחום המוסיקה וניסו להבין כיצד היא יכולה להשפיע על אורח חיינו,  לפניכם כמה ממצאים מעניינים מהמחקרים האחרונים:

  1. מוסיקה יכולה לשמש כמשכך כאבים טבעי, זאת בשל העובדה שהקשבה למוסיקה משחררת בגופנו הורמונים כמו דופאמין, סרוטונין ואוקסיטוצין האחראים על תחושת האושר שלנו ועל יכולת הריפוי הטבעית של הגוף.

  2. לסוגים מסוימים של מוסיקה יש יכולת להרפות את גופנו ולהכניס אותנו למצב של שינה עמוקה.

  3. מוסיקה מקצרת את משך ההחלמה של הגוף ממחלות שונות וגם משמשת למניעתם.

  4. מוסיקה מרפה, ולכן גם יכולה להקל מאוד ובמקרים מסויימים אף לרפא מחלות שונות כמו לחץ דם גבוה, שבץ מוחי, דיכאון, אפילפסיה, פרקינסון ועוד.

  5. מוסיקה גם יכולה להיות תרופה טבעית נהדרת עבור סוגים רבים של בעיות בחיי היום יום החל מדיכאון, חוסר מצב רוח, חוסר מיקוד, חוסר ריכוז, עצבות ועוד.

     מחקרים חדשניים על השפעת המוסיקה על המוח שלנו 

מחקרים שנעשו בזמן האחרון גילו שמוסיקה:

  • טובה להורדת לחץ דם

  • עוזרת לאנשים שסובלים מאכילת יתר

  • מועילה במערכות היחסים שלנו עם הסביבה

  • משפרת את היכולות המוטוריות והמנטאליות

  • משפרת יכולות קוגנטיביות

  • מפחיתה לחץ וחרדה

  • מחזקת את המערכת החיסונית שלנו

  • טובה לפעילות גופנית

תחום המחקר על השפעת המוזיקה מתפתח ומפורסמים גלויים חדשים המוכיחים : 

מוזיקה טובה לבריאות שלנו– במספר ניסויים שנערכו בבתי חולים שונים נמצא כי מאושפזים שהשמיעו להם מוסיקה נעימה במשך 30 דקות ביום, מצבם הבריאותי השתפר בצורה משמעותית מאשר אלו שלא נחשפו למוסיקה כלל.

מוזיקה מפיגה כאבים-  בניסוי שנערך בקרב ילדים שצריכים לעבור טיפולים מסוימים כמו ביקור אצל רופא שיניים, בדיקות מכאיבות או תהליכים רפואיים אחרים נמצא כי בעת שהשמיעו להם מוסיקה התגובה שלהם הייתה הרבה פחות דרמטית. נמצא גם כי מוסיקה יכולה להפחית כאבים ותחושות לא נעימות בגוף כמו כאבי גב, לחץ נפשי, כאבי בטן תחושת אי נוחות בגוף ועוד.

 

מחקר אחר משנת 2013 בוצע על אנשים שאובחנו במחלת דאבת השרירים (פיברומיאלגיה). החולים חולקו אקראית לשתי קבוצות – אחת הקשיבה למוסיקה פעם ביום במשך ארבעה שבועות והשנייה לא. אנשי הקבוצה אשר האזינו למוסיקה דיווחו על ירידה משמעותית בכאבים בגוף ועל פחות סימפטומים דיכאוניים.​

  • חשוב לציין שמוסיקה אינה מעלימה את הכאב לחלוטין מהגוף אך היא כן עוזרת לגוף להתמודד איתו בדיוק כמו משכך כאבים טבעי. יתרון נוסף שיש למוסיקה הוא שהיא משחררת במוח חומרים האחראים על תחושת האושר שלנו כמו דופמין, סרוטונין ואוקסיטוצין ועוזרת בתהליך הריפוי הטבעי של הגוף.

מוסיקה משפרת את המערכת החיסונית שלנו– החוקר מארק איסקוביץ׳ בדק כיצד מוסיקה משפיעה על נוגדן מסוג IGA הנמצא במערכת החיסונית ותפקידו להגן על גופנו מפני מחלות. במחקר אנשים נבדקו לפני ששמעו מוזיקה ולאחר 40 דקות של האזנה למספר אפשרויות – תקתוק השעון, תכנית רדיו, מוזיקה מרגיעה או שקט מוחלט. אלו שהקשיבו למוזיקה מרגיעה נצפתה העליה הגדולה ביותר בכמות הנוגדן בהשוואה לשאר. הם הסיקו שהקשבה למוזיקה ולאו דווקא לצלילים אחרים מחזקת את  המערכת החיסונית.

 

מוסיקה תשפר את יכולת הלמידה שלך– ממחקר שנעשה בבתי ספר שונים נמצא כי תלמידים ששמעו מוסיקה קלאסית שיפרו את הישגיהם הלימודיים מאשר חבריהם שלא האזינו. מוסיקה קלאסית משפרת את הריכוז, את היכולת להחליט החלטות, לפתור בעיות מורכבות ולשפר את יכולת הזיכרון והלמידה.

מוסיקה טובה להורדת לחץ דם– בשנת 2012 נעשה בארה"ב מחקר אשר חילק קבוצת חולים הסובלים מיתר לחץ דם לשני קבוצות. בקבוצה אחת השמיעו להם את יצירותיו של מוצארט בעוד שלקבוצה השנייה השמיעו שירים של להקת 'קווין'. נמצא כי החולים ששמעו את מוצארט דיווחו על ירידה משמעותית ברמת לחץ הדם.

מוסיקה עוזרת לאנשים שסובלים מאכילת יתר- במחקר שנעשה בארה"ב באוניברסיטת ג'ורגיה נמצא כי אכילה תוך כדי שמיעת מוזיקה משפיעה בצורה משמעותית על אופן האכילה, על הקצב וכמות האוכל שאנו מכניסים לגופנו. אדם שישמע מוסיקה קלאסית ומרגיעה תוך כדי הארוחה, יאכל בקצב איטי יותר ויהנה יותר מחווית האכילה. מוסיקה קצבית או רועשת לעומת זאת תגרום לנו לאכול מהר יותר, דבר שיגרום לנו להכניס לגוף כמות מזון גדולה יותר וישפיע על מערכת העיכול. 

מוסיקה מועילה במערכות היחסים שלנו עם הסביבה– במחקר שנעשה בקרב בני נוער נמצא כי נערים אשר למדו לנגן על כלי מסוים כמו תופים, כלי נשיפה או פסנתר דיווחו על שיפור דרמטי בקשר שלהם עם המשפחה והחברים שלהם. הם נעשו פחות עצבניים ותוקפניים, למדו לשלוט על רגשותיהם במצבי לחץ והפכו למתונים יותר. במחקר נוסף שנעשה בבית כלא בגרמניה נמצא כי תרפיה מוסיקלית מורידה את רמת הלחץ , הדאגה והסטרס ומשפרת את הקשרים בין האסירים כך שהם הופכים להיות יותר נעימים לסביבתם. 

מוסיקה משפרת את היכולות המוטוריות והמנטאליות- מוסיקה משפרת מערכות שנות בגוף כמו המערכת המוטורית שאחראית על תנועה, גם אם היא פגועה כתוצאה ממחלות מנוונות כמו פרקינסון או שבץ מוחי.  ד"ר אוליבר סאקס הוא פסיכיאטר אשר בחן רבות את כוחה של המוזיקה לסייע לאנשים להחלים ממחלות שונות. סאקס מראה בספרו "מוזיקופילה" דוגמאות חיות כיצד מוסיקה מצליחה להניע חולי פרקינסון שאינם מסוגלים לזוז, כיצד אנשים שסבלו משבץ מוחי חזרו לדבר  ואיך אנשים שסבלו מאלצהיימר או מחלת שכחה חזרו שוב לזיכרונותיהם.

מוסיקה מעלה את שמחת החיים שלך- במחקר שנערך בזמן האחרון אנשים התבקשו להתאמץ ולהפוך לשמחים גם אם לא היו במצב זה באותו הרגע. נמצא כי אלו שהשתמשו במוסיקה משמחת וחיובית יכלו לבצע זאת בקלות יתרה מאלו שלא שמעו מוסיקה. נמצא גם כי שמיעת מוסיקה במשך 12 דקות בלבד יכולה לשפר את  מצב הרוח בצורה דרמטית. דבר הרבה יותר אפקטיבי מלקחת כדור. תנסו את זה בפעם הבאה שאתם לא מרגישים כל כך טוב או סתם מצוברחים.

מוסיקה מפחיתה לחץ וחרדה – בזמן חרדה או לחץ קצב הלב ולחץ הדם עולים ומשתחרר הורמון בשם קורטיזול שידוע "כהורמון הלחץ". הקשבה למוזיקה רגועה עם טונים נמוכים וקצב איטי מרגיעה אותנו ומשחררת את הקורטיזול מהגוף. בנוסף, לפי מס' מחקרים הקשבה למוזיקה במשך 20 דקות כדרך חיים יכולה למנוע את  החרדות אפילו יותר מתרופות מפחיתות חרדה. 

'צלילים ומוסיקה הם בעלי כושר ריפוי ברובד הרגשי, תקשיב למוסיקה כל יום כל היום. כשאתה הולך לישון תחליש את המוסיקה, אל תכבה את המכשיר' (תרופות לוסקי 2013)

 

בזכות תכונה של המוח ושל מערכת העצבים הנקראת  neuroplasticity  או "גמישות עצבית של המוח", המחקר היום יודע לומר שמוסיקה יכולה לשנות נתיבים קבועים במוח, לארגן מחדש, ואף לבנות נתיבים חדשים בתוך המוח, כתוצאה מחווית ההאזנה.

תדרים שונים של מוזיקה  יכולים לגרות צמיחה של נתיבים ולהרפייה שמגדילים את האפקטיביות של תפקודי המוח. 

 

כינור לב משלב מחד את כל יתרונות הההקשבה למוסיקהף עם כל יתרונות הביופידבק ויוצר בכך איזון פנימי עמוק. 

פותח לב - יונתן רזאל

לב חדש - אלישע בירנבאום

bottom of page